5. Mistä kaikesta jouduin luopumaan, mitä osakseni sain – Susanna Ruuhilahti
Kun suhde päättyy eroon, saattaa tuntua, ettei halua kokea rakkautta enää koskaan, olla varma, ettei itseä ole tarkoitettu ihmissuhteisiin tai ettei itsellä ole sellaista ihmisarvoa, joka oikeuttaisi edes haaveilemaan rakkaussuhteesta. Suhde on ehkä ollut niin repivä tai ero sydämen särkevä, että ajatus siitä, että uskaltautuisi antautua rakkaudelle uudestaan, tuntuu mahdottomalta. Voi myös tuntua siltä, ettei ole mitään annettavaa kenellekään, koska omat voimat ovat loppu.
Toki haaveilen rakkaudesta, se on elämän ydin ja kaiken tarkoitus. En kuitenkaan tiedä, onko se kohdallani mahdollista tai tuleeko koskaan toteutumaan – ei suuria odotuksia sen suhteen ja rakkaudessa voi toki elää ja toteuttaa sitä myös ilman romanttista rakkaussuhdetta. Ei toki sama, mutta kuitenkin mahdollistaja elämän rikkaudelle.
Monesta yksinäisyys tuntuu pelottavalta ja yksinäisen arki jättää vaille läheisyyttä ja hyvää tekevää kosketusta. Joku ratkaisee asian laastari- tai seksisuhteilla.
“Muutamia treffejä oli, sitten 9kk seksisuhde 2 vuotta eron jälkeen ja erosta 4,5 vuoden päästä suhde, jossa olen edelleen. Nyt on kulunut 4 vuotta tässä suhteessa.“
Jollekulle yksin oleminen on kauhistus jonkun toisen taas pelätessä muita ihmisiä. Joku antaa mahdollisuuden monelle ja tapailee eron jälkeen vaikka kuinka ja montaa, kun kolmas ei halua antaa mahdollisuutta kenellekään.
“En ole pystynyt enää ajattelemaan mitään suhdetta. Kaikki yritykset kaatuvat heti ja en edes halua antaa mahdollisuutta.
Petin ja löysin samalla uuden.“
Jos yksinoleminen on vaikeaa, mahdollisimman nopeasti löytynyt kumppani paikkaa ainakin tätä vajeta. Jos janoaa arvostusta, huomiota ja jalustalle nostamista, saattaa löytää itsensä suhteesta, joka tilkitsee itsetuntoon tulleita repeämiä ainakin hetken ajan, vaikka suhde veisi nopeasti ojasta allikkoon. Jos on kokenut suhteessaan monisyistä väkivaltaa, voivat vaatimukset uudelle kumppanille olla vähäiset: ihan sama millainen tyyppii, kunhan saa tulla arvostetuksi ihmisenä ja kiva olisi, jos ei satuttaisi fyysisesti.
“Haaveilen joskus, mutta en usko rakkauteen enää. Yritän tehdä omasta elämästä sellaista kuin haluan. Ehkä olen katkeroitunut, mutta koen, että olen antanut liikaa. Ei ole oikein enää mitään annettavaa kenellekään.“
Osa kaipaa yksinolemista, itsensä löytämistä, tuntee tarvetta pysähtyä ja antaa aikaa haavoille parantua. Monet katsovat myös rohkeasti peiliin ja miettivät omaa osuuttaan suhteen myrskyihin ja parisuhteen päättymiseen. Kun on etäisyyttä asioihin, on helpompi nähdä, millaiset asiat ovat saaneet suhteen alkamaan, millaisia motiiveja itsellä on ollut ja mitä suhteesta on hakenut. Näitä asioita työstäessään, voi minuus löytää tärkeitä palasia itseensä ja luottamus itseen ja potentiaalisiin suhteisiin palautua. Ei enää tarvitse suhdetta vaan haluaa avautua rakkaudelle, jos se kohdalle osuisi. Silloinkin itseä tutkiskellen, tuntemuksia kuulostellen ja itsensä suhteessa säilyttäen.
Aluksi tiedostin oman rikkinäisyyden ja sen, ettei uutta suhdetta voi aloittaa, kun edellinen ero muistuttelee myrskyisyydellään. Jossain välissä tuntui, että maailmassa on kivoja ja komeita tyyppejä, mut kukaan heistä ei ns. säväytä sen enempää. Kaverit vittuilivat, ettei mikään kelpaa ja Vanhoja poikia viiksekkäitä -biisi kertoi musta. Uusi ja nykyinen suhde alkoi noin vuoden kuluttua vähän huomaamattakin. Uusi kumppani löytyi kavereiden kautta. Pyysi baarista kyytiä kotiin ja kysyi onko sit kuitenkaan kiire kotiin. No, ei ollut. Kotimatka kesti monta tuntia, koska ihminen oli varsin kiinnostava.
Kun suhde päättyy eroon, kannattaa kokeilla ystäväni isän antamaa vinkkiä. Tämän neuvon sain teini-ikäisenä ja sen olen antanut eteenpäin lukuisille asiakkailleni. Homman nimi tässä harjoituksessa on suhteesta irti päästäminen, mutta toki tätä harjoitusta voi soveltaa vaikka mihin.
Varaa aikaa valmisteluihin. Etsi laatikko tai vaikka taittele se paperista. Leikkaa iso kasa pieniä paperilappuja. Pysähdy tämän jälkeen pohtimaan suhdetta, joka on päättynyt. Mieti asioita, joita jäät kaipaamaan. Mieti ihmistä, suhdetta ja kaikkea sitä, mitä olette yhdessä tehneet ja kokeneet. Kirjoita kullekin paperille yksi asia. Kaipaatko esimerkiksi näitä asioita: Hyvä kosketus, Seksi, Suudelmat, Tuoksu, Yhteiset pelihetket, Joku jota rakastaa…Jos kaipaat, kirjoita ne lapuille. Käytä aikaa ja mieti huolella, mitä kaikkea kaipaat.
Kun asiat on kirjoitettu lapuille, laita ne laatikkoon. Ikävän iskiessä tai vaikkapa viikottain itsesi kanssa sopimana hetkenä ota laatikko esille ja ryhdy käymään läpi asioita lappu kerrallaan. Keskity ajattelemaan suhdetta, lapussa olevaa sanaa ja sitä, millaisia ajatuksia muistot sinussa herättävät. Jos vielä kaipaat vaikkapa ex-kumppanisi tuoksua, laita lappu takaisin laatikkoon. Ole rehellinen tunteillesi ja kaipuullesi. Hyväksy se, että asiat vievät aikaa. Kun huomaat, ettet enää kaipaa lappuun kirjoitettua asiaa, heitä lappu pois. Kun laatikossa ei ole enää jäljellä yhtäkään sanaa, on todennäköistä, että mielesi on työstänyt eroa tunnesuhteesta irti päästäen. Kaipuu helpottaa otettaan ja elämä jatkuu askel kerrallaan, vaikka edessä olisikin vielä monta käytännön asiaa tai juridista kysymystä ratkottavana.
Susanna Ruuhilahti